Site Logo Congres Partners in Verstaan 2024

27. Masterclass Deelkracht TOS jongeren & volwassenen

Tijdens deze Masterclass zijn er presentaties van Iris Manders

Samenwerken met de Com-Pas

Tijdens deze workshop informeren we de deelnemers over Com-Pas. Wat houdt het in? En hoe kan de Com-Pas jongeren met TOS en hun communicatiepartners helpen bij de communicatie in verschillende situaties. Na de pas en de website, kunnen we nu ook de training en de app laten zien. Hoe kan een jongere met TOS voor zichzelf bepalen of de Com-Pas een passend hulpmiddel is? En op welk moment zet je de pas handig in? En hoe doe je dat dan? Antwoorden hierop zijn te vinden in de training Aan de slag met Com-Pas, die professionals aan jongeren met TOS geven. We laten enkele video’s uit de training zien. Hierop vertellen jongeren met TOS waarom ze de pas wel of niet gebruiken en hoe hun omgeving reageert. We bekijken de opbouw van de online module en de materialen. Ook delen we de ervaringen uit de pilot die is uitgevoerd bij leerlingen met TOS. Met de app kunnen jongeren lastige communicatieve situaties beter voorbereiden of juist hulp krijgen in de situatie. Zo kan de jongere met TOS opzoeken wat je kan zeggen of kan doen. Bijvoorbeeld bij de eerste kennismaking in stage of bij het reizen. Ook helpt de app in het vergroten van inzicht over TOS en geeft tips. Nieuwsgierig? We laten de app graag zien. We
sluiten de sessie af met een gesprek over hoe deelnemers de Com-Pas zou kunnen gebruiken in het dagelijkse werk.

TOS & zelfstandig worden en werken – Twee actie onderzoeken

We starten de sessie met theater. (jong)Volwassenen met TOS delen in een scene hun ervaring op het gebied van zelfstandig worden. Daarna lichten we het project TOSKoploper toe. Wat hebben we in de eerste periode van 2020 tot 2022 gedaan? Wat hebben we geleerd? Specifiek zoomen we in op 2 producten, de TOSKoffer en de animaties. TOSKoploper loopt de komende jaren door. We blikken vooruit en delen de onderzoeksthema’s van de interviews die we dit jaar afnemen. In het tweede deel van de sessie volgt weer theater. Nu spelen we een scene met ervaringen van (jong)volwassenen en hun communicatiepartners binnen het werk. Wat maken zij mee? En wat kan hen helpen? Deze vragen staan centraal in het project ParTOS. We geven een inkijkje in de eerste resultaten van dit project.

Samen naar inclusie – met jongeren en volwassenen met TOS

Aan de hand van een casus over een opgroeiende jongen met TOS, zoomen we in op de verschillende levensdomeinen. Hoe gaat het met hem thuis, in het onderwijs, in zijn vrije tijd en op het werk? Dit koppelen we aan de verschillende Deelkracht projecten en producten. Wat kan het hem en zijn omgeving opleveren? In dialoog brengen we de inzichten en mogelijkheden. Ook de deelnemers van deze sessie denken actief mee.

Sprekers

Iris Manders

ntb