Site Logo Congres Partners in Verstaan 2024

27 – TOS & zelfstandig worden en werken – Twee actie onderzoeken

1. TOS & zelfstandig worden en werken - Twee actie onderzoeken

2. Inleiding
Hoe vergaat het (jong)volwassenen met TOS als ze zelfstandig worden en in hun werk? Nog pas kort ligt de focus van onderzoek ook op deze doelgroep. In deze sessie combineren we 2 projecten, namelijk TOSKoploper en ParTOS (Participatie in het arbeidsproces - TOS). In deze projecten leren we meer over de vragen van (jong)volwassenen met TOS. Over hun ervaringen en behoeften. En zoeken we samen naar oplossingen, om zo passende zorg en ondersteuning meer vanzelfsprekend te maken.

3. Inhoud
We starten de sessie met theater. (jong)Volwassenen met TOS delen in een scene hun ervaring op het gebied van zelfstandig worden. Daarna lichten we het project TOSKoploper toe. Wat hebben we in de eerste periode van 2020 tot 2022 gedaan? Wat hebben we geleerd? Specifiek zoomen we in op 2 producten, de TOSKoffer en de animaties. TOSKoploper loopt de komende jaren door. We blikken vooruit en delen de onderzoeksthema’s van de interviews die we dit jaar afnemen. In het tweede deel van de sessie volgt weer theater. Nu spelen we een scene met ervaringen van (jong)volwassenen en hun communicatiepartners binnen het werk. Wat maken zij mee? En wat kan hen helpen? Deze vragen staan centraal in het project ParTOS. We geven een inkijkje in de eerste resultaten van dit project.

4. Toepasbaarheid
Na deze sessie weet je meer over (jong)volwassenen met TOS. Je kent de producten die we hebben opgeleverd binnen TOSKoploper en ziet wellicht mogelijkheden om deze producten zelf in te zetten en te delen met anderen. Ook weet je wat we nu aan het onderzoeken zijn binnen TOSKoploper en ParTOS.

5. Doelgroep
Ieder die geĂŻnteresseerd is in (jong)volwassenen met TOS. Er is geen voorkennis/ervaringsniveau vereist.

6. Verbinding met thema
Samenwerken vanuit verschillende perspectieven. Ieder brengt zijn of haar eigen expertise en vaardigheden met zich mee. Daarom participeren (jong)volwassenen met TOS, ouders van kinderen met TOS, professionals van Werkpad, Kentalis en Auris en onderzoekers in deze twee projecten. Samen op zoek naar inzichten en naar oplossingen die echt werken.

Sprekers

Iris Manders

ntb

Maartje Kobesen

ntb