Site Logo Congres Partners in Verstaan 2024

16 – Samenwerken is succes. SH- en spraakpoli op het AC: diagnostiek en kortdurende behandeling.

Inleiding

SH-poli

Sinds 2021 heeft het audiologisch centrum van Auris in Rotterdam een SH-poli. De SH-poli is een zorgproduct waarin we verdiepende diagnostiek, kortdurende behandeling en psycho-educatie kunnen bieden. Wij richten ons op gehoor gerelateerde hulpvragen, die niet vanuit de reguliere zorg op het AC beantwoord kunnen worden. Dit zorgproduct wordt vergoed vanuit de Zintuigelijke Gehandicapten Zorg (ZG zorg). Doel is om slechthorende kinderen en jongeren middels een kort en laagdrempelig traject zelfredzaam te maken op een plek waar kinderen en hun ouders al van jongs af aan regelmatig komen.

Spraakpoli

De Spraakpoli bestaat sinds 2020 op het audiologisch centrum van Rotterdam en sinds 2021 in Bergen op Zoom/Goes. Inmiddels is de Spraakpoli uitgebreid naar andere locaties in Midden en Noord-West Nederland. Op de Spraakpoli komen kinderen van 4-8 jaar met een diagnose (vermoeden) taalontwikkelingsstoornis (TOS) die zich uit in hardnekkige spraakproductieproblemen en/of bij wie de spraakproductieproblemen op de voorgrond staan. Daarnaast is de behandelend logopedist handelingsverlegen op het gebied van de spraaktherapie. Het kind wordt gezien voor een verdiepend spraakonderzoek en een kortdurend behandeltraject van maximaal zes weken. Het doel is om via het uitproberen van verschillende behandelmethoden en technieken gerichte behandeladviezen voor de logopedist te formuleren zodat zij/hij de behandeling na het traject kan voortzetten. Ouders worden intensief bij het behandeltraject betrokken zodat zij inzicht krijgen in de spraakproblematiek en handvatten krijgen om thuis de juiste feedback te kunnen geven.

Inhoud

Kernwoorden die aan bod komen tijdens onze presentatie:

  • Multidisciplinair
  • Effect van samenwerken
  • Zorg op maat
  • Expertise
  • Laagdrempelig
  • Preventie
  • Ervaringen

Toepasbaarheid

We hopen collega’s in het vak te inspireren om de specialistische zorg voor slechthorende kinderen en kinderen met hardnekkige spraakproblemen al samenwerkend beter vorm te geven. Ook hopen we bekendheid te geven aan deze vorm van verdiepende diagnostiek en behandeling op een Audiologisch Centrum.

Doelgroep

De lezing is bedoeld voor collega’s in behandeling, zorg en onderwijs voor kinderen vanaf vier jaar met gehoorverlies of hardnekkige spraakproblemen. Er is geen voorkennis vereist. De lezing is in het bijzonder interessant voor collega’s die ook op zoek zijn naar het opzetten van deze specialistische zorg.

Verbinding met thema

Wij willen graag met onze presentatie laten zien hoe belangrijk het is om binnen en buiten het AC samen te werken met verschillende disciplines, de kinderen zelf, hun ouders en andere nauw betrokken hulpverleners. Onze ervaring is dat de samenwerking binnen het gehele systeem van een kind essentieel is voor goede en effectieve zorg; altijd op maat.

Sprekers

Ester van Roosendaal

Ester van Roosendaal, werkzaam als psycholoog NIP op het audiologisch centrum van Auris in Rotterdam sinds 2008. Op het AC ziet zij slechthorende kinderen en jongeren voor diagnostiek. In 2021 heeft zij samen met Agnes Doorduin de SH-poli opgericht waar zij de behandelcoördinator van is. Ester is zelf slechthorend. Dit kan voor kinderen en jongeren drempelverlagend werken in de psycho-educatie.

Agnes Doorduin

Agnes Doorduin, werkzaam als klinisch linguïst en logopedist sinds 2002 op het audiologisch centrum van Auris in Rotterdam. Daarnaast werkzaam voor het CI-team Rotterdam sinds 2004. Samen met Ester van Roosendaal heeft zij de SH-poli opgericht waar naast diagnostiek ook ruimte is voor kortdurende behandeltrajecten.

Veronique Pijnenburg

Veronique Pijnenburg is sinds 2005, met een tussenpozen van zeven jaar, werkzaam op het audiologisch centrum van Auris in Rotterdam als logopedist en klinisch linguïst. In 2020 richtte zij samen met Sipkje Spijksma de Spraakpoli in Rotterdam op. Daarnaast was zij 15 jaar werkzaam als logopedist binnen de vrije vestiging en was zij 10 jaar als docent verbonden aan de opleiding Logopedie op de Hogeschool Rotterdam. 

Sipkje Spijksma-van der Schaaf

Sipkje Spijksma werkt sinds 2007 als klinisch linguïst en logopedist op het audiologisch centrum van Auris in Rotterdam. Daarvoor werkte zij onder andere als logopedist binnen de vrije vestiging en op een school van Auris. Sinds 2020 is zij ook werkzaam op de Spraakpoli in Rotterdam die zij samen met Veronique Pijnenburg heeft opgericht.