Site Logo Congres Partners in Verstaan 2024

54 – “OPSTAP 1”

1. “OPSTAP 1”

2. Inleiding
Op het vorige congres van Partners in Verstaan hebben we informatie gegeven over de ontwikkeling van nieuwe NGT-modules op gevorderd niveau voor ouders van DSH kinderen. Toen lag de nadruk op hoe de opbouw van de modules eruit zou komen te zien. Nu de eerste module klaar is willen we de inhoud graag presenteren aan iedereen die werkt met ouders van DSH kinderen.

3. Inhoud
Tijdens deze parallelsessie laten we de inhoud van de eerste NGT-module van ‘OPSTAP’ zien. OPSTAP is een reeks NGT-modules voor ouders om hun NGT-niveau te verhogen van A2 naar B1 (gebaseerd op de ERK-niveaus voor gebarentalen). De module bestaat uit een online deel, live bijeenkomsten en opdrachten die ouders in hun eigen omgeving kunnen doen. De thema’s die aan de orde komen zijn afgestemd op ouders en hun kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar. Een belangrijk onderdeel van de modules is het samenwerken met elkaar als ouders en kinderen om daadwerkelijk vaardiger te worden.

4. Toepasbaarheid
Wanneer je als professional kennis hebt van de inhoud van deze module kun je beter ouders enthousiasmeren voor het volgen van de module!

5. Doelgroep
Alle professionals die in contact komen met ouders van DSH kinderen die graag verder willen leren wat betreft hun NGT-vaardigheden.

6. Verbinding met thema
Met de modules van ‘OPSTAP’ werken we samen met ouders. Ouders werken samen met elkaar en met hun kinderen om hun NGT-vaardigheden en gespreksmogelijkheden te vergroten. Een taal leren doe je niet alleen maar altijd samen. Professionals kunnen, als ze op de hoogte zijn van de mogelijkheden hierin een belangrijke rol spelen. De modules worden ontwikkeld vanuit de samenwerking tussen professionals van Auris en Kentalis onder de paraplu van Deelkracht.

Opmerkingen
De voertaal tijdens de parallelsessie is NGT. Indien nodig zullen er tolken NGT-NL aanwezig zijn om te vertalen.

Sprekers

Bea Bouwmeester

Bea is docent NGT & Dovencultuur en communicatiedeskundige bij Kentalis. Ze is mede-ontwikkelaar van de NGT-modules ‘OPSTAP’ voor ouders binnen Deelkracht. Bea is ook auteur (samen met Linde Terpstra) van het boek ‘Hier zijn wij!’ waarin informatie staat over Dovencultuur en NGT.

Belinda van der Aa

Belinda werkt als taalkundige op de dr. M. Polanoschool (so voor DSH leerlingen) en als onderzoeker bij team onderzoek van Auris. Ze is verbonden aan meerdere Deelkrachtprojecten voor de doelgroep DSH.